DE JUISTE SFEERVERLICHTING IN DE VERKOOPWONING

Huis te koop? Zorg voor goede sfeerverlichting!Verlichting is heel erg belangrijk. Je bent vast wel eens in een restaurant geweest waar de verlichting te fel was, de sfeer is dan minder gezellig…

Vooral in de wintermaanden is het belangrijk dat de juiste verlichting aan is tijdens bezichtigingen van de verkoopwoning. Het kan de sfeer maken of breken!
In een woning houden we rekening met drie soorten verlichting:

ALGEMEEN: basisverlichting, het licht dat gelijkmatig de hele kamer beschijnt zonder grote contrasten.
TAAKVERLICHTING: een gecombineerde lichtstraal op een plek, zoals een bureaulamp of leeslamp.
DECORATIEVERLICHTING ( sfeer- of accentverlichting): een tafellampje of accentverlichting gericht op een schilderij, pilaar of nisje.

1. Zorg in ieder geval dat alle lampen werken en netjes hangen aan het plafond. Een lichtpunt waar geen lamp hangt moet netjes zijn afgedekt met een afdekkapje.

2. Zorg voor sfeerverlichting tijdens een bezichtiging. Vooral in de wintermaanden is dit erg belangrijk, omdat een woning snel donker is in deze tijd.

3. Doe voor een bezichtiging alle verlichting aan waarmee je een gezellige sfeer creëert . Doe de hoofdschakelaar in de meterkast uit, voordat je het huis verlaat. Spreek af met je makelaar dat hij eerder bij de woning is dan de potentiële koper, zodat hij de verlichting dmv de hoofdschakelaar aan kan doen.

4. Houd de temperatuur van de verlichting warm, dat wil zeggen: veel geelachtig diffuus licht. Zorg dat je niet alleen licht hebt dat van boven naar beneden schijnt, zoals een hanglamp met dichte kap  boven de tafel. Als de vloer teveel belicht wordt en de muren donker blijven, geeft dat een ongezellig en kleiner effect.

5. Gebruik staande lampen die naar het plafond schijnen (uplights), wandlampen die een diffuus  licht over de muur verspreiden en gerichte spots (accentverlichting) op bijzondere objecten.

6. Licht doet veel! Zo lijkt een plafond nog hoger met een uplight. Met lichtprojecties op de uiterste muur van de kamer, lijkt de ruimte langer, omdat het oog er naar toe getrokken wordt.

7. Tafellampen vormen eilandjes van licht in een grote hoge kamer.
Zet niet teveel tafellampen in een kleinere kamer.

8. Let er op dat de armaturen niet ten koste gaan van de zichtlijnen in de kamer. Staat je eettafel bijvoorbeeld voor het raam, hang er dan een glazen lamp boven, die het zicht naar buiten niet belemmert.

9. Hal en gang: Houd het licht warm, maar wel op hoger lichtniveau dan de woonkamer. Kies voor algemeen licht, zoals plafond- of wandlampen of spots op een rail. Accentueer eventueel schilderijen.

10. Keuken: Doe hier tijdens bezichtigingen alleen algemeen licht aan. Waarschijnlijk heeft uw keuken ook taakverlichting, maar dat is tijdens een bezichtiging niet nodig.

11.  Woonkamer: Gebruik hier algemene verlichting (dimmer) in combinatie met sfeerverlichting.

12. Slaapkamer: In de slaapkamers wil je een zachte, ontspannen sfeer creëren. Gebruik een centraal lichtpunt met dimmer en laat schemerlampen op de nachtkastjes naast het bed branden .

13. Badkamer: Gebruik hier als algemeen licht met een diffuse kap. Licht is ruimte. Je mag gerust een felle (warme) lamp gebruiken. Eventueel met dimmer.

14. Toiletruimte: Gebruik hier ook een warme fellere plafondlamp.

15. Zorg voor een gezellige buitenlamp.

16. Staat uw woning in de zomer te koop?  Kijk dan goed of er genoeg daglicht in huis valt en beoordeel zelf of het nodig is om de verlichting aan te doen.

Succes!!

 

UA-22685287-1